בקצרה – איך הקפה הגיע לקנייה
הקפה הגיע למדינה בעקבות הקולוניאליזם הצרפתי בסוף המאה ה19.
המיסיונרים הצרפתיים הביאו צמחי קפה בורבון מהאי בורבון ושתלו אותם באזורים הגבוהים הפוריים סביב ניירובי וגבעות טאיטה. הקפה שגשג באדמה הוולקנית העשירה ובאקלים הקריר של האזור.
לקראת אמצע המאה ה20, קפה הפך לאחד היבולים היוצאים החשובים ביותר במדינה והממשלה השקיעה משאבים רבים בתעשייה זו. זנים חדשים הגיעו לקנייה ואיתם גם התחיל מחקר למציאת זנים עמידים למחלות.
כיום קנייה ידועה בעולם בייצור קפה איכותי ביותר, המאופיין לרוב בטעמים עדינים, פירותיים וחמצמצים וכמעט תמיד יעבור עיבוד שטוף.

מה הסיפור של SL 28 & SL 34?
SL הם ראשי התיבות של "Scott Laboratories", שזהו שם חברת המחקר הקנייתית שפיתחה את זני קפה בשנת 1930. החברה פיתחה מספר זנים שונים, ובניהם 28 & 34 שיצאו לשוק בשנת 1950 והפכו להצלחה מסחררת בקרב מגדלי הקפה.
ניתן למצוא את הזנים גם מחוץ לקניה בריכוזים קטנים יחסית, אך כמעט תמיד הזנים יוזכרו בסמיכות לקניה כמדינת המקור.
המטרה של Scott Laboratories היתה לפתח הכלאה בין מספר זני ערביקה ולייצר שיח קפה עמיד יותר בפני מחלות ותואם יותר את הטרואר הקנייתי. היום אלו הזנים הנפוצים ביותר במדינה (בין 70%-80% מסך כל הקפה המיוצא) והם גדלים בעיקר במרכזה ובמזרחה.
רוצים לקבל עדכונים על כל מה שחדש בעולם הקפה?
הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו
איזה כיף שהצטרפתם!
המאפיינים של הזנים הקנייתים
השיחים של הSL 28 מגיעים לרוב לגבהים בין 2-2.5 מטרים, ובעלי תפוקה מאוד גבוהה ולרוב יקבלו ניקוד גבוה באיכות הכוס (כמובן שזה לא כלל גורף, ומשתנים רבים כמו העיבוד, הייבוש ובאופן כללי רמת הטיפול בחומר הגלם ישפיעו על הניקוד). הם דורשים מעט נוטריינטים יחסית לזנים אחרים ועמידים יותר בפני בצורות. מה שכן, הזן לא עמיד בפני מחלות נפוצות כמו coffee leaf rust, coffee berry disease.בהשוואה לSL 34, השיחים די דומים, עם הבדל אחד משמעותי בנראות: העלים שלו בעלי גוון יותר חום מירוק.
בנוסף, הSL43 הוא שיח קצת יותר מפונק הדורש יותר תשומת לב ובעל תפוקה מעט קטנה יותר.

ומה הטעם?
גם SL 28 וגם SL 34 ידועים בטעמם יוצא הדופן, המתאפיין בחומציות בהירה, ארומות פרחוניות וגוף מלא. עם זאת, ישנם כמה הבדלים בין שני הזנים.
SL 28 נחשב בדרך כלל למורכב ובעל יותר ניואנסים יותר מבין שני הזנים. הוא ידוע בחומציות הבהירה שלו, שלעתים קרובות משווים אותו לחומציות של תפוח ירוק. פרופיל הטעמים של SL 28 מתואר לעתים קרובות כפרחוני ופירותי.
SL 34, לעומת זאת, ידוע בפרופיל הטעמים המאוזן והמעוגל שלו. יש לו חומציות מתונה יותר מ-SL 28, אבל עדיין שומר על אופי בהיר ומעניין. פרופיל הטעמים של SL 34 מתואר לעתים קרובות כמתוק יותר ואולי אפילו אגוזי.
העובדה שרוב הקפה הקנייתי עובר עיבוד שטוף, מאפשר לקפה להגיע לפרופיל טעמים די עקבי ונקי. למרות שבשנים האחרונות יותר ויותר קפה בעיבוד יבש גם מגיע לרמת העקביות והניקיון שמלווה את העיבוד השטוף, כך שאל תהססו גם לנסות קפה קנייתי בעיבוד טבעי אם מזדמן לכם להיתקל באחד כזה.

מה העתיד של הזנים הקנייתים?
חוץ מהזנים האייקונים של קנייה, ישנם זנים יחסית חדשים שפותחו על ידי ה ״Coffee Research Institute״. מגפה בשם ״coffee berry disease״ בשנת 1968 הובילה לאובדן של כ50% מכלל ייצור הקפה של קנייה, התגובה של מכון המחקר לא איחרה לבוא. משנת 1970 התבצעו ניסויים והכלאות בין זנים על מנת למצוא זן העמיד למחלה.
בשנת 1985 יצא לשוק הזן רוירו 11 אשר עמד בקריטריונים המשלבים איכות, עמידות ותפוקה גבוהה.
בשנת 2010 יצא לשוק גם זן בשם בטיאן, אשר מאוד עמיד למחלות ומבחינת איכותו תואם את זני הSL.
כיום יש יותר ויותר חילוקי דעות לגבי איכות זני הSL לעומת זנים קנייתים חדשים כמו הביטאן, ורוירו 11. זני הSL הוכיחו את עצמם עקביים ועמידים יחסית, אך בשנים האחרונות, שינוי אקלים וחקלאות אינטנסיבית מובילה לירידה בעמידות למחלות מסוימות שעלולות לחסל חוות שלמות של חקלאים.
מהסיבה הזאת יותר ויותר חקלאים משלבים בחווה שלהם או עוברים לגמרי לגידול זנים חדשים.
עם זאת, הפירות הגדולים של זני הSL יחד עם המוניטין שלהם מבטיח לחקלאים תשלום גבוה יותר על הקפה שהם מגדלים. למרות הבעיות והאתגרים הללו, זני ה-SL נשארים פופולריים ברחבי קניה כיום. בנוסף, הם משמשים בדרך כלל כבסיס לגידול והכלאה של זנים חדשים, כך שאם זנים חדשים ימשיכו להיות מופקים מזני SL (בין אם באמצעות רבייה או השתלה), הם עדיין יהיו בסביבה במידה מסוימת במשך עשרות שנים קדימה.

לסיכום
זני ה SL 28 ו-SL 34 מיוחדים בזכות השטח הייחודי של אזורי גידול הקפה. הגובה הרב, הקרקעות הוולקניות העשירות והאקלים יוצרים תנאי גידול אידיאליים לקפה. כתוצאה מכך נוצרים פולים דחוסים ובעלי טעמים נקיים.
הבחירה והטיפוח המוקפדים של זנים אלה על ידי חקלאי הקפה הקנייתים תרמו לאיכותם לאורך השנים. לרוב צרכני קפה ספשלטי יודעים למה לצפות מ-SL-28 ו-SL-34, ועכשיו גם אתם.